Προτεινόμενη τιμή λιανικής
Ποσότητα | τιμή προϊόντος |
---|---|
Από 2 τεμ. | 41,40 € |
Κωδικός προϊόντος | ST95064.1 |
Χρώμα: | Λευκός, Μπλε |
Βάρος: | 275 ? Περισσότερο |
Μέγεθος κεφαλής (cm2): | 729 ? Περισσότερο |
Ισορροπία: | 335 ? Περισσότερο |
Τύπος πλέξης: | 16/19 ? Περισσότερο |
Μήκος: | 68,6 ? Περισσότερο |
Υλικό: | αλουμίνιο |
Χορδή: | ναι |
Κάλυμμα: | όχι |
Τουρνουά: | Roland Garros |
τεχνολογίες |
Stop Shock Sleeves - Wilson
|
Πώς να επιλέξετε μια ρακέτα τένις
Ποια ρακέτα τένις είναι καλή για μένα; Κάθε αρχάριος τενίστας κάνει στον εαυτό του μια τέτοια ερώτηση. Η ρακέτα τένις δεν είναι κάτι που αγοράζετε πολύ συχνά - μία φορά κάθε λίγα (μερικές φορές δώδεκα) χρόνια. Πολλές παράμετροι των ρακετών επηρεάζουν την απόλαυση και την πρόοδο του παιχνιδιού του τένις. Οι περιγραφές των κύριων παραμέτρων της ρακέτας θα πρέπει να βρίσκονται στο σκελετό της (σε διαφορετικά σημεία - ανάλογα με τον κατασκευαστή), ωστόσο, συχνά είναι ελλιπείς και δεν είναι εύκολο να διαβαστούν, ειδικά για τους αρχάριους παίκτες. Για να γίνει πιο εύκολη η επιλογή της σωστής ρακέτας και το ίδιο για την "ανάγνωση" των παραμέτρων της, παρουσιάζουμε παρακάτω τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά μιας ρακέτας, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής στις ατομικές προδιαθέσεις και ανάγκες του παίκτη.
Η επιφάνεια (μέγεθος) και το σχήμα της κεφαλής
Οι ρακέτες έχουν διαφορετικά σχήματα και διαφορετικά μεγέθη κεφαλής. Όσον αφορά το σχήμα της κεφαλής, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση ποιο σχήμα είναι τέλειο και συνιστάται για την κατάλληλη ομάδα παικτών. Οι περισσότερες κεφαλές έχουν το σχήμα "κλασικού αυγού". Υπάρχουν σαφέστεροι κανόνες κατηγοριοποίησης για το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας. Το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας παρουσιάζεται σε εκατοστά και τετραγωνικές ίντσες και αναφέρεται στην επιφάνεια. Η επιφάνεια της κεφαλής της ρακέτας είναι υπεύθυνη για τη δύναμη και την ακρίβεια του χτυπήματος.
Υπάρχουν τρία βασικά μεγέθη κεφαλής ρακέτας:
- Midsize (μικρό) - 85-93 τετραγωνικές ίντσες
- Midplus (μεσαίο) - 94 - 103 τετραγωνικές ίντσες
- Oversize (μεγάλο) - πάνω από 104 τετραγωνικές ίντσες
Όσο μεγαλύτερη είναι η κεφαλή της ρακέτας τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη κρούσης. Ως εκ τούτου, ο παίκτης θα πρέπει να βάλει λιγότερη από τη δική του δύναμη για να χτυπήσει τη μπάλα στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Επιπλέον, στις ρακέτες με μεγάλες κεφαλές, περισσότερο χώρο καταλαμβάνει το λεγόμενο "sweet spot", το οποίο είναι το κεντρικό πεδίο έντασης, το οποίο εξασφαλίζει το βέλτιστο χτύπημα της μπάλας. Μια ρακέτα με μικρότερη κεφαλή χτυπά τη μπάλα με λιγότερη δύναμη, οπότε ο παίκτης πρέπει να βάλει περισσότερη δύναμη σε κάθε χτύπημα. Η μικρή κεφαλή δίνει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα ελέγχου της μπάλας και ακρίβεια στο χτύπημα.
Συμπερασματικά, μπορεί να θεωρηθεί ότι:
- Οι αρχάριοι θα πρέπει να αναζητούν κεφαλές από 660 τετραγωνικά εκατοστά (102 τετραγωνικές ίντσες).
- Ενδιάμεσοι παίκτες- κεφαλές με μέγεθος 645-690 τετραγωνικά εκατοστά (100-107 τετραγωνικές ίντσες)
- Προχωρημένοι παίκτες- ατομική επιλογή, αλλά συνήθως κεφαλές με επιφάνεια από 645 τετραγωνικά εκατοστά (100 τετραγωνικές ίντσες) και μικρότερη
Μήκος ρακέτας
Το μήκος της ρακέτας είναι η απόσταση από τη βάση της λαβής έως το άκρο της κεφαλής της ρακέτας. Η τυπική ρακέτα ενηλίκων έχει μήκος 68,58 εκατοστά (27 ίντσες) και έχει μακράν τη μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά. Οι εκτεταμένες ρακέτες (έστω και λίγα εκατοστά παραπάνω) έχουν αυξημένο εύρος και δύναμη και παρέχουν καλύτερο σερβίς και περιστροφή της μπάλας. Ωστόσο, παρέχουν μειωμένο έλεγχο της μπάλας. Η χαμένη ευελιξία των εκτεταμένων ρακετών είναι ιδιαίτερα αισθητή όταν παίζετε κοντά στο φιλέ. Οι κανονικές ρακέτες είναι πιο δυναμικές. Οι ρακέτες που είναι κοντύτερες από τις τυπικές είναι ρακέτες junior. Κατά την επιλογή ρακετών για παιδιά, οι σωματικές προδιαγραφές του παιδιού αποτελούν σημαντικό παράγοντα. Το ύψος και το βάρος του παιδιού μπορεί να συμβάλλουν στο γεγονός ότι τα σωματικά μεγάλα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν ρακέτες λίγο μακρύτερες από τις συνιστώμενες από τον παραγωγό.
Ταξινόμηση με βάση το μήκος της ρακέτας:
- 27 ίντσες (68.58cm) και μεγαλύτερες- για ενήλικες παίκτες τένις
- 26 ίντσες (66 cm) - για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών ή ύψους 136-146 cm
- 25 ίντσες (63,5 cm) - για παιδιά 8-10 ετών ή 128-136 cm ύψος
- 23 ίντσες (58,5 cm) - για παιδιά 6-8 ετών ή 120-128 cm ύψος
- 21 ίντσες (53,5 cm) - για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών ή ύψους 112-120 cm
- 19 ίντσες (48,5 cm) - για παιδιά 4-5 ετών ή 100-112 cm ύψος
Βάρος ρακέτας τένις
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της σωστής ρακέτας. Το βάρος της "ενήλικης" ρακέτας μπορεί να κυμαίνεται από διακόσια έως τριακόσια γραμμάρια και άνω. Αυτή η παράμετρος είναι κυρίως υπεύθυνη για τη σταθερότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η σταθερότητα του σκελετού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο βαριά είναι η ρακέτα, τόσο πιο δύσκολο είναι να την κινήσουμε. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια τέτοια ρακέτα, η οποία δεν θα είναι πολύ βαριά και θα επιτρέπει τον ελεύθερο χειρισμό του πλαισίου.
Περίληψη:
- Οι αρχάριοι- θα πρέπει να αναζητούν ρακέτες που διευκολύνουν την κίνηση. Άνδρες - το βάρος της ρακέτας πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 270-290 γραμμαρίων, γυναίκες - 250-270 γραμμάρια.
- Οι ενδιάμεσοι παίκτες- θα πρέπει να στοχεύουν σε ρακέτες βάρους 280-300 γραμμαρίων.
- Προχωρημένοι παίκτες - συνήθως επιλέγουν ρακέτες άνω των 300 γραμμαρίων, μερικές φορές με δυνατότητα ατομικής αύξησης του βάρους της ρακέτας με μολύβδινα λουριά που είναι προσαρτημένα στον σκελετό.
Ισορροπία ρακέτας τένις
Η ισορροπία της ρακέτας δείχνει το κέντρο μάζας της ρακέτας. Μετριέται σε εκατοστά από το καπάκι του άκρου μέχρι την κορυφή της κεφαλής. Από την άποψη αυτή, οι ρακέτες μπορούν να διαχωριστούν σε: Head-Heavy- HH, Head Light- HL, Evenly Balanced- EB. Δύο ρακέτες με το ίδιο βάρος, αλλά διαφορετική ισορροπία, δίνουν εντελώς διαφορετική αίσθηση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι ρακέτες με κέντρο μάζας μετατοπισμένο προς τη λαβή έχουν ελαφρύτερη κεφαλή και είναι πιο ευέλικτες. Είναι εξαιρετικές όταν παίζετε κοντά στο φιλέ. Οι ρακέτες με ισορροπία Head-Heavy συνήθως ανήκουν στην ομάδα των ελαφρών ρακετών. Η μετατόπιση του κέντρου μάζας προς την κεφαλή έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια που απαιτείται για ένα δυνατό χτύπημα. Αυτός ο τύπος ρακετών επιτρέπει τη δυναμική "ταλάντευση" κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σχεδιάζονται μάλλον για τους αρχάριους. Οι ρακέτες με ομοιόμορφη ισορροπία έχουν ομοιόμορφα κατανεμημένη μάζα. Προσφέρουν στον παίκτη ισορροπημένη δύναμη και έλεγχο του χτυπήματος. Οι ρακέτες με ισορροπία Head Light είναι συνήθως βαριές ρακέτες. Η κεφαλή τους είναι ελαφρύτερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο δυναμική "ταλάντευση", αλλά καλύτερα ελεγχόμενα χτυπήματα. Αυτός ο τύπος ρακέτας επιλέγεται συχνότερα από προχωρημένους παίκτες.
Βάρος ταλάντωσης της ρακέτας τένις
Το Swingweight είναι η αίσθηση του βάρους μέσα από τον κύκλο του χτυπήματος. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται από το βάρος της ρακέτας, την ισορροπία και την αεροδυναμική (μέγεθος κεφαλής).
Μια επιλογή με βάση αυτή την παράμετρο εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και τη δύναμη του παίκτη.
- Δυνατός, αθλητικός παίκτης - υψηλό βάρος ταλάντευσης.
- Μέτριας σωματικής διάπλασης παίκτης - μεσαίο βάρος ταλάντωσης.
- Αδύναμος, αδύναμος σωματότυπος - χαμηλό βάρος ταλάντωσης .
Δυσκαμψία πλαισίου ρακέτας
Η δυσκαμψία της ρακέτας, ο βαθμός παραμόρφωσης του πλαισίου σε επαφή με την μπάλα μετράται σε μονάδες RA. Οι πιο άκαμπτες ρακέτες επιτρέπουν ισχυρότερα χτυπήματα, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη καταπόνηση στον καρπό. Οι εύκαμπτες ρακέτες παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο της μπάλας και προκαλούν μικρότερη καταπόνηση στον καρπό.
Ταξινόμηση με βάση την ευκαμψία του σκελετού της ρακέτας:
- Εύκαμπτα πλαίσια < 60 RA - μικρότερη δύναμη κρούσης, λιγότερες δονήσεις που επηρεάζουν τον καρπό.
- Μέτρια ευελιξία πλαισίου 60-69 RA - ένας συμβιβασμός μεταξύ του εύκαμπτου και του άκαμπτου πλαισίου ρακέτας
- Άκαμπτο πλαίσιο >70 RA - μεγαλύτερη δύναμη κρούσης, περισσότερες δονήσεις που μεταφέρονται στον καρπό.
Προφίλ πλαισίου ρακέτας (πάχος)
Τα πλαίσια ρακέτας έχουν διαφορετικό πάχος. Υπάρχουν ορισμένες που έχουν το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος, ενώ σε άλλες ποικίλλει.
Οι σκελετοί μπορούν να καταταγούν σε τρεις ομάδες λόγω του προφίλ του σκελετού:
- Λεπτά πλαίσια <23 mm- καλύτερη αίσθηση και λιγότερη δύναμη και απορρόφηση. Ρακέτες με αρκετά μικρή επιφάνεια της κεφαλής, βαριές. Για προχωρημένους παίκτες με πλήρες swing.
- Μεσαία πλαίσια 23-25 mm- γενικής χρήσης. Περίπου 23 mm για προχωρημένους παίκτες, περίπου 25 mm για τους αρχάριους τενίστες με μεσαίο swing
- Παχιά πλαίσια >25 mm- περιορισμένη αίσθηση, απαιτεί πολλή δική σας δύναμη, για παιχνίδι με μικρή ταλάντευση. Για τους αρχάριους παίκτες με κακή τεχνική, για μεγαλύτερους τενίστες, με μικροτραυματισμούς στο χέρι. Πρόκειται συνήθως για ρακέτες βελτιωμένες με προηγμένη μείωση κραδασμών, η οποία λειτουργεί κατά τη διάρκεια της κρούσης.
Σχεδιασμός ρακέτας τένις
Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, οι ρακέτες τένις κατασκευάζονταν από ξύλο, ενώ με την πάροδο του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται το αλουμίνιο. Το κύριο ελάττωμα ήταν το βάρος τους, το οποίο καθιστούσε τους ελιγμούς δύσκολους, περιόριζε την κίνηση και δυστυχώς οδηγούσε σε πολλούς τραυματισμούς. Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία παραγωγής εξοπλισμού τένις βελτιώθηκε.
Επί του παρόντος, οι ρακέτες τένις κατασκευάζονται από:
- αλουμίνιο,
- σύνθετα υλικά γραφίτη (γραφίτης, δηλαδή ίνες άνθρακα, με πρόσμιξη αλουμινίου),
- καθαρό γραφίτη,
- γραφίτη με προσμίξεις υλικών όπως Kevlar, βόριο, τιτάνιο.
Οι ρακέτες αλουμινίου είναι οι πιο εύκαμπτες, αλλά και βαριές και μεταφέρουν πολλούς κραδασμούς στον καρπό. Ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των παικτών, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ρακέτες από σύνθετα υλικά γραφίτη, από γραφίτη μόνο, ή με τα προαναφερθέντα πρόσθετα υλικά (βόριο, Kevlar),τα οποία εξασφαλίζουν ότι η ρακέτα είναι ελαφριά και ανθεκτική. Οι κατασκευαστές ρακετών τένις έχουν τις δικές τους εμπορικές ονομασίες για τα υλικά και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του εξοπλισμού τους.
UΜοτίβο χορδής ρακέτας
Το πιο συνηθισμένο μοτίβο χορδών είναι 18/20 και 16/19 (κατακόρυφη προς οριζόντια αναλογία). Υπάρχουν επίσης και άλλα μοτίβα όπως: 18/19, 16/18, 14/18. Ανάλογα με τον παραγωγό μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα. Λόγω της πυκνότητας του μοτίβου των χορδών μπορούμε να διακρίνουμε δύο βασικές διατάξεις: Ανοιχτό σχέδιο χορδών (λιγότερες χορδές π.χ. 16/19) και κλειστό σχέδιο χορδών (πυκνή διάταξη χορδών π.χ. 18/20).
Ανοιχτό μοτίβο χορδών:
-
Μεγαλύτερη ισχύς αλλά λιγότερος έλεγχος της μπάλας,
-
Μεγαλύτερη παραμόρφωση της επιφάνειας πρόσκρουσης,
-
Δίνει στη μπάλα μεγαλύτερη περιστροφή λόγω της υψηλότερης επαφής με τη χορδή,
-
Έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αντοχή των χορδών (ταχύτερη φθορά των χορδών λόγω της εύκολης μετακίνησης των χορδών στη ρακέτα),
-
Λιγότερη "ακαμψία" του μοτίβου της χορδής,
-
Μεγαλύτερο "sweet spot" - η ιδανική περιοχή πρόσκρουσης.
Κλειστό μοτίβο χορδών:
-
Λιγότερη ισχύς, αλλά μεγαλύτερος έλεγχος,
-
Λιγότερη παραμόρφωση της επιφάνειας πρόσκρουσης της ρακέτας και συνεπώς λιγότερη δυναμική του παιχνιδιού,
-
Υψηλότερη ανθεκτικότητα της χορδής (πρέπει να αντικαθίσταται λιγότερο συχνά, λόγω της μικρότερης τάσης θραύσης). Το οποίο προέρχεται από το γεγονός ότι η κίνηση της χορδής σε "πυκνή" τάση είναι περιορισμένη,
-
Λιγότερη "περιστροφή"
-
Μικρότερο "sweet spot" - η ιδανική περιοχή πρόσκρουσης
Συνιστώμενη τάση χορδής
Οι κατασκευαστές δίνουν τη συνιστώμενη τάση χορδής (μετρούμενη σε κιλά) με την οποία προτείνουν να χορδίζουν τις ρακέτες τους. Συνήθως οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται στο πλαίσιο της ρακέτας. Η υψηλή τάση της χορδής δίνει καλύτερο έλεγχο της μπάλας, αλλά μειώνει τη δυναμική και την περιστροφή. Επιπλέον, η αύξηση της τάσης της χορδής προκαλεί λιγότερη άνεση στο παιχνίδι, λόγω του ότι περισσότερες δυσμενείς επιπτώσεις από το χτύπημα της μπάλας θα μεταδίδονται μέσω του σκελετού της ρακέτας στο -γενικά μιλώντας- σώμα του παίκτη. Η ασθενέστερη τάση της χορδής μειώνει τον έλεγχο της μπάλας ( συχνά συγκρίνεται με το φαινόμενο του καταπέλτη). ωστόσο, κερδίζουμε μεγαλύτερη δυναμική και περιστροφή του χτυπήματος, καθώς η μπάλα βρίσκεται στις χορδές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και "δαγκώνει" περισσότερο στη ρακέτα.
Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι η σωστή προσαρμογή του μεγέθους (περιφέρεια) του μεγέθους της ρακέτας στο χέρι του παίκτη. Στη ρακέτα, θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το μέγεθος της λαβής της ρακέτας. Η αμερικανική μέθοδος περιγράφει την περίμετρο της λαβής με αριθμούς από 0 έως 5 (συχνά προστίθεται το γράμμα L ή G), ενώ η αγγλική μέθοδος περιγράφει το μέγεθος της λαβής σε ίντσες από 4 έως 5/8 ίντσες. Το μέγεθος L(G) 0 ταιριάζει με 4 ίντσες, L(G) 1-4 1/8 ίντσες, L(G) 2 - 4 1/4 ίντσες, L(G) 3 - 4 3/8 ίντσες, L(G) 4 - 4 1/2 ίντσες, L(G) 5 - 4 5/8 ίντσες. Σωστή λαβή είναι αυτή στην οποία είστε σε θέση να χωρέσετε το δείκτη του άλλου χεριού σας μεταξύ των άκρων των δακτύλων σας και της προεξοχής του αντίχειρα. Τα πιο συνηθισμένα μεγέθη λαβής είναι L(G) 3 και L(G) 4. Οι μικρές γυναίκες πρέπει να επιλέγουν το μέγεθος λαβής L(G) 1. Οι νέοι, οι γυναίκες και οι μικροί/μεσαίοι άνδρες (άρα άτομα με μάλλον κοντά δάχτυλα) θα πρέπει να χρησιμοποιούν λαβές μεγέθους L(G) 2, ενώ οι ψηλοί (με μακριά δάχτυλα) θα πρέπει να χρησιμοποιούν το μέγεθος l(G) 4 ή L(G) 5. Αν δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να επιλέξετε π.χ. 3 ή 4, θυμηθείτε ότι είναι ασφαλέστερο να αγοράσετε λεπτότερες ρακέτες και να τις πυκνώσετε με ταινία λαβής- overgrip. Η Head ήταν η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε τις λεγόμενες "εναλλάξιμες λαβές", ώστε να μπορείτε να πυκνώσετε ή να λεπταίνετε τη λαβή ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστές ρακετών στην αγορά, καθένας από τους οποίους παράγει εκατοντάδες μοντέλα ρακετών τένις. Κάθε χρόνο εμφανίζονται στα ράφια νέα μοντέλα ρακετών - με νέες τεχνολογίες και νέα χρώματα. Ωστόσο, οι κανόνες επιλογής μιας σωστής ρακέτας μπορεί να απλοποιηθούν, ειδικά για τους αρχάριους για τους οποίους μπορεί να είναι η πρώτη ρακέτα στη ζωή τους. Είναι σημαντικό, καθώς η σωστή επιλογή θα καθορίσει αν θα ασχοληθείτε με το τένις και αν θα γίνει το χόμπι σας για να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.
Με βάση τα χαρακτηριστικά των παραμέτρων της ρακέτας που περιγράφηκαν παραπάνω, οι αρχάριοι θα πρέπει να ακολουθούν τις ακόλουθες οδηγίες κατά την επιλογή της ρακέτας:
1. Μεγάλες κεφαλές άνω των 660 τετραγωνικών εκατοστών (ή 645 τετραγωνικών εκατοστών).
2. Τυπικό μήκος- 68,58 εκατοστά, ή λίγο παρατεταμένο (1-2 εκατοστά).
3. Ελαφρές ρακέτες όχι βαρύτερες από 280 γραμμάρια.
4. Ρακέτες με ισορροπία κεφαλής. Άρα πάνω από 34-34 εκατοστά.
5. Χαμηλό swingweight (αίσθηση του βάρους κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου του χτυπήματος).
6. Εύκαμπτα πλαίσια (κάτω από 60 RA) ή μέτρια εύκαμπτα (60-69 RA).
7. Πάχος πλαισίου ρακέτας- περίπου 25 mm ή περισσότερο.
8. Η κατασκευή του σκελετού εμπλουτισμένη με προσμίξεις σύνθετων υλικών γραφίτη και άλλων σύγχρονων, ελαφρών και ανθεκτικών υλικών, με τεχνολογίες που επιτρέπουν την απορρόφηση των κραδασμών. Ωστόσο, συνιστάται μια ρακέτα από γραφίτη για μέγιστη άνεση και αίσθηση κάθε χτυπήματος.
9. Ανοιχτό μοτίβο χορδών- σπάνιο μοτίβο χορδών.
10. Συνιστώμενη τάση χορδών όπως προτείνεται από τον κατασκευαστή - μεσαία ή χαμηλότερη.
11. Ατομικά ρυθμισμένη λαβή. (Σωστή λαβή είναι αυτή στην οποία είστε σε θέση να χωρέσετε το δείκτη του άλλου χεριού σας μεταξύ των άκρων των δακτύλων σας και της εξοχής του αντίχειρα).
Η λαβή είναι ένα μέρος της ρακέτας του τένις που κρατάει ο παίκτης του τένις. Το μέγεθος της λαβής ορίζει την περιφέρεια της. Στην αρχή της περιπέτειας του τένις, συχνά έχουμε προβλήματα με την επιλογή του κατάλληλου μεγέθους της λαβής. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. ευρωπαϊκά σήματα
[καλέ / ≈ εκ]ευρωπαϊκά σήματα
4 / ≈ 10
0
4 1/8 / ≈ 10,4
1
4 1/4 / ≈ 10,8
2
4 3/8 / ≈ 11
3
4 1/2 / ≈ 11,4
4
4 5/8 / ≈ 11,8
5
Δεν θα βρείτε ενδείξεις μεγέθους λαβής σε εκατοστά. Για να σας διευκολύνουμε, μετατρέψαμε τις ίντσες σε εκατοστά, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το σωστό μέγεθος. Θα σας φανεί χρήσιμο όταν δεν μπορείτε να δοκιμάσετε τη ρακέτα στο κατάστημα, π.χ. όταν θέλετε να αγοράσετε μια ρακέτα στο ηλεκτρονικό κατάστημα.
Πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της λαβής βρίσκονται συνήθως στο κάτω μέρος της. Το μέγεθος της λαβής είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο σε αντίθεση με το μέγεθος της κεφαλής, όχι επειδή τα διαφορετικά μεγέθη δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η περιφέρεια της λαβής πρέπει να ταιριάζει ακριβώς με το μέγεθος του χεριού του παίκτη, μόνο τότε ο παίκτης μπορεί να είναι σίγουρος ότι η λαβή του θα είναι σταθερή, η ρακέτα θα είναι σταθερή στο χέρι του και ο καρπός δεν θα καταπονηθεί υπερβολικά.
Η πρώτη μέθοδος μπορεί να γίνει χωρίς τη ρακέτα, χρησιμοποιώντας μόνο έναν χάρακα.
1. Ισιώστε το χέρι σας και μετρήστε την απόσταση από το κέντρο του μέχρι το άκρο του παράμεσου δακτύλου.
2. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να συγκριθεί με τον πίνακα μεγεθών, τον οποίο παρουσιάσαμε παραπάνω ποιο μέγεθος λαβής πρέπει να επιλέξω.
Η δεύτερη μέθοδος με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε αν μια συγκεκριμένη λαβή είναι καλή για εμάς θα λειτουργήσει μόνο αν έχουμε μια επιλογή από μερικές ρακέτες με διαφορετικά μεγέθη λαβής. Αν δεν έχετε, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε μια ρακέτα ενός φίλου σας και να δείτε αν η λαβή του είναι καλή για εσάς.
1. Πιάστε τη ρακέτα όπως στην παραπάνω εικόνα.
2. Αν ο δείκτης του άλλου χεριού χωράει ανάμεσα στην αυχενική εξοχή του αντίχειρα και τις άκρες των δακτύλων, σημαίνει ότι η λαβή έχει το κατάλληλο μέγεθος.
3. Αν υπάρχει πολύς χώρος μεταξύ της θωρακικής εξοχής του αντίχειρα και των άκρων των δακτύλων και ο δείκτης σας δεν μπορεί να καλύψει αυτόν τον χώρο, σημαίνει ότι η λαβή είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να επιλέξετε τη λαβή με μικρότερη περιφέρεια.
4. Αν δεν μπορεί να χωρέσει ο δείκτης σας, σημαίνει ότι η λαβή είναι πολύ μικρή και θα πρέπει να επιλέξετε μια ρακέτα με μεγαλύτερη περιφέρεια.