Η αγορά μπαλών τένις μόνο με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή. Η ευρεία γκάμα προϊόντων καθιστά την επιλογή δύσκολη υπόθεση.
Στη βασική ταξινόμηση μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες μπαλών: junior, χωρίς πίεση (μη πιεσμένες) και πιεσμένες. Οι πρώτες απευθύνονται στους νεότερους παίκτες του τένις. Οι άλλες δύο είναι η λεγόμενη κατηγορία των κανονικών παιχνιδιών.
Μπάλες υπό πίεση.
Αυτές οι μπάλες είναι πολύ πιο μαλακές από τις μη πιεσμένες μπάλες, γεγονός που βελτιώνει την άνεση του παιχνιδιού. Η κατασκευή τους, δηλαδή η πτώση της πίεσης στο εσωτερικό των μπαλών, επηρεάζει τη χαμηλότερη αντοχή τους. Οι ανοιγμένες μπάλες πίεσης που παραμένουν για περίπου δύο εβδομάδες (ακόμη και αχρησιμοποίητες) δεν είναι κατάλληλες για το παιχνίδι. Οι επαγγελματίες παίκτες αλλάζουν μπάλες κατά μέσο όρο κάθε 9 παιχνίδια. Κάθε μάρκα κατασκευαστών μπαλών παράγει τρεις κατηγορίες μπαλών, μπάλες για επαγγελματικό επίπεδο, επίπεδο μάστερ και επίπεδο αναψυχής. Οι επαγγελματικές μπάλες τένις χαρακτηρίζονται από την υψηλότερη ποιότητα που προσφέρει κάθε κατασκευαστής, πρόκειται για μπάλες που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες σε διοργανώσεις ATP και WTA.
Όταν αγοράζετε επαγγελματικές μπάλες, μπορείτε να περιμένετε εξαιρετική απόδοση και ανθεκτικότητα. Οι μπάλες τένις με πίεση σε επίπεδο master είναι σίγουρα αρκετές για τους περισσότερους αγώνες πρωταθλήματος, ενώ οι μπάλες αναψυχής που αντιμετωπίζονται κυρίως ως μπάλες προπόνησης, εισάγονται σε σωλήνες προπόνησης ή μηχανές μπαλών και δεν επιτρέπονται σε αγώνες σε πολλά πρωταθλήματα. Ανάμεσά τους μπορούμε να διακρίνουμε τις extra duty (σχεδιασμένες για σκληρά γήπεδα, με μεγαλύτερη αντοχή), τις κανονικές (για παιχνίδι σε σκόνη και σε εσωτερικούς χώρους), τις high altitude (για παιχνίδι σε μεγαλύτερα γεωγραφικά ύψη) και τις HydroGuard (μπάλες πιο ανθεκτικές στην υγρασία).
Μπάλες χωρίς πίεση
Το εσωτερικό τους είναι με παχύ καουτσούκ. Οι μπάλες χωρίς πίεση είναι πολύ ανθεκτικές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της κατασκευής τους, ωστόσο, τις καθιστά πιο σκληρές και βαριές. Αυτό γίνεται αισθητό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, σε σύγκριση με τις μπάλες με πίεση. Παρ' όλα αυτά, αποτελούν καλή επιλογή για προπονήσεις και για παίκτες που παίζουν περιστασιακά. Πωλούνται χωριστά και σε σακούλες.
Οι μπάλες τένις για ενήλικες πωλούνται σε κουτιά των 3 ή 4 μπαλών ανά κουτί. Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης των μπαλών τένις, οι μπάλες μπορούν να αγοραστούν σε κουτιά. Ένα κουτί με μπάλες τένις περιέχει συνήθως 18 κονσέρβες (4 μπάλες ανά κονσέρβα). Οι μπάλες τένις για παιδιά συσκευάζονται συνήθως σε σακούλες ή καλάθια, γεγονός που διευκολύνει τη μετακίνηση και τη μεταφορά τους στο γήπεδο.
Άλλοι τύποι μπαλών τένις
Εκτός από τις τυπικές μπάλες τένις, οι κατασκευαστές παράγουν επίσης μπάλες τένις με αυτόγραφο. Όπως μπορείτε εύκολα να μαντέψετε, πρόκειται για ειδικά κατασκευασμένες μπάλες, ο σκοπός των οποίων στην προκειμένη περίπτωση είναι η συλλογή αυτογράφων. Οι μπάλες τένις με αυτόγραφα είναι πολύ μεγαλύτερες από μια κανονική μπάλα, η διάμετρός τους μπορεί να είναι 13 ή ακόμη και 23 εκατοστά. Παράγονται κυρίως στο παραδοσιακό κίτρινο χρώμα, αλλά υπάρχουν και ροζ εκδόσεις.
Μια άλλη μπάλα που μπορεί να συναντήσουμε είναι μια μπάλα του τένις με λάστιχο. Αυτός ο τύπος μπάλας είναι προσαρτημένος σε μια βαριά βάση και σας επιτρέπει να εξασκηθείτε χωρίς παρτενέρ τένις. Με μια τέτοια μπάλα, μπορείτε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και την τεχνική των χτυπημάτων σας ανά πάσα στιγμή χωρίς να βγείτε στο γήπεδο.
Τι να κάνετε με τις παλιές, χρησιμοποιημένες μπάλες;
Στην εποχή της ανακύκλωσης και της διασφάλισης της χρήσης των επιμέρους προϊόντων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τίθεται και το ερώτημα πώς να διαχειριστείτε τις παλιές, χρησιμοποιημένες μπάλες. Είναι κατάλληλες μόνο για πέταμα; Αποδεικνύεται ότι δεν είναι!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια παλιά, χρησιμοποιημένη μπάλα με διάφορους τρόπους. Εάν έχετε σκύλο, μια μπάλα του τένις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παιχνίδι. Η μπάλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μασάζ, από το οποίο όλοι μπορούν ήδη να επωφεληθούν.
Ωστόσο, άλλοι τρόποι διαχείρισης των παλιών μπαλών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και, είναι αρκετά ενδιαφέρον, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε οπαδός του τένις για να βρείτε μια μπάλα του τένις χρήσιμη. Όπως αποδεικνύεται, η μπάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία όταν πλένετε μπουφάν ή παπλώματα. Η γέμισή τους συχνά σβολιάζει λόγω της επαφής με το νερό. Ωστόσο, αν ρίξετε μερικές μπάλες του τένις στο ταμπούρλο του πλυντηρίου, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα με εξαιρετικό τρόπο, καθώς οι μπάλες θα προσκρούουν σε άλλα αντικείμενα στο πλυντήριο, αποτρέποντας τον σχηματισμό σβόλων.
Σύνοψη των τρόπων χρήσης των παλιών μπαλών:
• μπάλα του τένις για έναν σκύλο ως παιχνίδι,
• μπάλα του τένις ως εργαλείο μασάζ,
• μπάλα του τένις για πλύσιμο - αυτή η χρήση αποφεύγει τη συσσώρευση του χνουδιού σε κομματάκια,
• μπάλα του τένις ως σφυρί - όταν σφυρηλατείτε ένα καρφί σε ένα ευαίσθητο υλικό, έτσι αποφεύγεται η καταστροφή του,
• μπάλα του τένις για επιδιόρθωση κάλτσας - εισάγοντας την μπάλα του τένις μέσα στην κάλτσα, αποφεύγουμε ένα πιθανό τσίμπημα από μια βελόνα.